Menu

Nieuwsbericht

Emmeline Rijksen

05-06-2018

Regie in eigen handen

Ze gaat geen uitdaging uit de weg. Sterker nog: de 24-jarige Emmeline Rijksen gaat ‘aan’ als ze voor een pittige opgave staat. Zo switcht ze na een half jaar van opleiding tot verpleegkundige naar student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. “Ik miste in mijn opleiding Verpleegkunde het echte contact met mensen, de gespreksvoering. Ik besloot dat sociaal werk meer bij mij aansluit.” Emmeline stopt met Verpleegkunde, gaat een half jaar werken en rondt vervolgens in vier jaar de opleiding tot maatschappelijk werker af. Nog voordat Emmeline haar diploma op zak heeft komt ze, via Westerduin Talent, terecht bij het Leger Des Heils. In de verslavingskliniek helpt ze mensen met afkicken en begeleidt ze op weg bij herstel naar een gestructureerd dagelijks leven. “Ik werk er naar toe om mezelf zoveel mogelijk overbodig te maken. Ik wil cliënten weer de regie in eigen handen geven, zodat ze het doel in hun leven weer voor ogen krijgen.”

Investeren in elkaar
“Ik houd erg van mensen om me heen. Gezellig met vrienden afspreken. Investeren in elkaar, dat vind ik belangrijk. Daar komt denk ik ook wel mijn interesse in zorg en werken met mensen vandaan.” Emmeline slaat dan ook spijkers met koppen zodra ze een vacature bij het Leger des Heils ziet. “Ik had al wel veel gesolliciteerd, maar de functies sloten toch niet genoeg aan. Ik begon de moed al een beetje op te geven. Eerst maar eens focussen op mijn afstuderen, vakantie vieren en dan zie ik in september wel weer verder, dacht ik.” De vacature bij de maatschappelijk hulpverlenende organisatie bracht haar resoluut op andere gedachten. Westerduin Talent bemiddelde voor Emmeline. En met succes! Emmeline ging als maatschappelijk werker aan de slag voor het Leger en sleepte al na een half jaar een vast contract binnen.

Op weg naar zelfstandigheid
Cliënten van Emmeline lopen tegen heel uiteenlopende zaken aan. Een werkdag van Emmeline is  dan ook alles behalve doorsnee. “Op een werkdag zonder intakes en opnames plan ik meestal vier cliëntengesprekken in. In de tussentijd werk ik de administratie bij. Ook heb ik veel contact met belastingdienst, gemeentes en overheidsinstanties.” Emmeline begeleidt mensen naar zelfstandigheid. Ze biedt een luisterend oor, maar gaat ook praktisch met haar cliënten aan de slag. “Uitgangspunt is dat ik veel met de cliënten samen doe. Ik help ze op weg met bijvoorbeeld het oplossen van betalingsachterstanden of bij het vinden van huisvesting en leg contact met betrokken instanties. De nadruk van mijn begeleiding ligt op de verantwoordelijkheid neerleggen bij de cliënt zelf. De kunst is om mezelf zo overbodig mogelijk te maken. Ik neem dingen voor ze uit handen, een andere keer moeten ze zelf stoeien om hun doel te bereiken. “

Vertrouwen
Het vertrouwen dat cliënten aan Emmeline geven, is haar het meest kostbaar in haar functie als maatschappelijk werker. En ze krijgt er bakken met energie van. “Als ik zie dat ze weer zin krijgen in het leven! Dan voel ik me van bijzondere waarde.”
Westerduin Talent gaf ook dat zetje vertrouwen aan Emmeline, toen ze solliciteerde op de functie bij het Leger des Heils. Maar des te meer toen Emmeline na diverse verlengingen van haar tijdelijke contract meer zekerheid wilde. “Ik heb echt passie voor dit werk. Maar op een gegeven moment wist ik niet meer zo goed waar ik aan toe was. Ik wilde zekerheid. Ik wilde een vast contract. Toen heb ik veel aan Westerduin Talent gehad.” Emmeline kan rechtstreeks aangenomen worden voor een vast contract bij het Leger des Heils. Maar dan moest ze wel met meerdere gegadigden op speeddate komen bij de organisatie. “Westerduin Talent nam direct de tijd om dit met mij voor te bereiden. Ze hebben samen met mij alles op een rijtje gezet en hielpen míj dit keer op weg met hoe ik de regie kan nemen. Daarin heb ik veel steun gehad. Daarnaast hielp Westerduin Talent mij met het arbeidsvoorwaardengesprek om mijzelf zo sterk mogelijk neer te zetten. Dat was echt top!”

Sinds 1 mei heeft Emmeline een vast contract bij het Leger des Heils. “Ik heb wel afgesproken een moment te prikken om hier een borreltje op te drinken met de mensen van Westerduin Talent. Dankzij hen heb ik toch maar mooi een vast contract!”