Wet- en regelgeving Westerduin

Nieuwsbericht

Nieuwe wet- en regelgeving voor uitzendkracht

03-01-2019

Nieuwe wet- en regelgeving voor uitzendkracht
De belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving voor 2019; wat wijzigt er voor jou?

Prinsjesdag is al even geleden, maar in de tussentijd hebben de bestuurders van ons land niet stil gezeten. Er zijn allerlei plannen gemaakt en uitgewerkt. We snappen dat jij weinig zin hebt om alle beleidsnota’s door te lezen en daarom de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.

De belastingen
Wanneer je werkt, betaal je loonbelasting. Hierdoor is het verschil tussen jouw bruto- en nettoloon best groot. Goed nieuws! In 2019 wordt de loonbelasting verlaagd en krijg je meer heffingskorting. Grote kans dat jij dus iets meer overhoudt van je salaris!

Helaas gaat de BTW omhoog. Dit geldt voor producten waarover je eerste 6% BTW betaalde. Dat wordt nu namelijk 9%. Hierdoor worden onder anderen de boodschappen duurder, maar ook voor een bezoekje aan de kapper zal je meer moeten gaan betalen.

Hogere lonen voor jongeren
De afgelopen jaren zijn de jeugdlonen al langzaam gestegen. Voorheen kreeg je op je 23e pas het volwassenloon en nu is dat al op je 22e. Per 1 juli 2019 gaat deze leeftijd naar 21 jaar. Ben je jonger dan 21? Het loon van 18, 19 en 20-jarigen stijgt ook mee, zodat het gat niet te groot wordt.

Tijd voor Tijd
Nu kun je in veel gevallen bij jouw werkgever jouw gemaakte uren omzetten in vrije uren. Dit noem je Tijd voor Tijd. Vanaf 1 januari 2019 mag dit alleen nog wanneer er in de cao van jouw werkgever hierover afspraken zijn gemaakt. Is dit niet het geval, dan worden jouw overuren vanaf het nieuwe jaar niet meer in tijd opgebouwd, maar uitbetaald.

De AOW leeftijd
Misschien denk je er nog helemaal niet over na of misschien is het voor jou al wel bijna zo ver; De AOW. Deze gaat vanaf het nieuwe jaar naar 66 jaar en 4 maanden. Je moet dus langer doorwerken voordat je met pensioen kunt.

Pensioenen
Nu we het toch over het pensioen hebben; hierin wijzigt ook één en ander. We hebben daar een apart artikel over geschreven die je alles uitlegt. Lees deze in dit artikel.

De zwangerschapsverklaring
Je wordt zwanger in 2019; bewaar dan de zwangerschapsverklaring die je van je arts of verloskundige hebt gehad goed. Het UWV kan erom vragen en dan moet je deze kunnen tonen. Nu bewaart de werkgever deze nog, maar doordat er medische gegevens in staan, mag dit niet meer. Extra tip: Ben je nu al zwanger; let er dan op dat je je zorgverzekering voor 2019 goed regelt, zodat je straks niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Kraamverlof wordt geboorteverlof
Wanneer jouw kindje dan geboren is, willen jij en je partner natuurlijk zo veel mogelijk bij elkaar zijn. Als partner van de moeder kreeg je hiervoor 2 dagen. Vanaf het nieuwe jaar is dit uitgebreid naar 5 dagen. Je mag dit meteen na de geboorte opnemen, maar het mag ook later, in de eerste 4 weken na de bevalling. Vanwege deze laatste regel heet dit verlof dan ook geen kraamverlof meer, maar geboorteverlof.

Bijslag voor kinderen
Een kindje is ontzettend mooi en leuk, maar brengt ook kosten met zich mee. Hiervoor krijg je kinderbijslag. Per 1 januari 2019 wordt de kinderbijslag verhoogd met € 88,75 per jaar. Daarnaast wordt ook de grens voor de afbouw van het kindgebonden budget verhoogd. Hierdoor worden ouders met een middeninkomen net wat extra ondersteund.

Je leest het, het komende jaar verandert er best veel. Zijn bepaalde punten op jouw van toepassing en wil je er meer over weten? Vraag het ons; wij helpen je graag!